Utan volontärer inget Barents Winter Games

Ideella krafter bär upp Barents Winter Games. Utan deras engagemang och arbetsinsats hade inte spelen kunnat genomföras.

Article in swedish

De senaste veckorna har Kairi Pääsukes liv kretsat kring arrangemanget av Barents Winter Games. Som tävlingsledare för längdskid-, para- och skidskyttetävlingarna har hon och sambon Stefan Gunnari, som för övrigt varit skjutbanechef under skidskyttettävlingarna, haft bråda dagarna.

Arrangemanget krockar med andra ungdomstävlingar i länet för klubbens åkare vilket innebär att det har varit tufft att rekrytera funktionärer. Flera av dem som har ställt upp är personliga vänner som egentligen inte har någon koppling till Luleå Gjutarens IF.

När Kairi efterlyste ett 60-tal funktionärer nappade Yijun Shi direkt. Den 6-årige sonen tränar med klubben och det kändes spännande att hjälpa till.

- Det är första gången jag är funktionär på en internationell tävling. Det har varit jättekul och jag har lärt känna nya människor, säger kinesiska Yijun som arbetar som professor på Luleå Tekniska Universitet och som helst pratar engelska under intervjun.

Uppgifterna har varierat under helgen. Ingen uppgift är för stor eller för liten. Det är många detaljer som behöver falla på plats. Yijun har bland annat serverat saft, plockat av nummerlappar efter målgång och deltagit i säkerhetskontrollen av skidskyttarnas vapen. Uppgifter som gör att man får fin kontakt med åkarna.

- Kairi lärde mig hur vapenkontrollen går till. Det är första gången i livet jag har rört vid ett vapen, det är ju förbjudet i Kina, säger Yijun och lyser upp på ett sätt som visar att det är en verkligt speciell upplevelse.

Med tanke på all tid du lagt ned Kairi, vad har berört dig mest?

- Att se åkarna komma till tävlingarna som ett land, det värmer. Det är viktigt att vi ger våra ungdomar möjlighet att delta i internationella evenemang och det märks att åkarna tar tävlingarna seriöst.

- Ungdomarna är vår framtid. Det finns potential att ge Barents Games högre status bland idrotterna eftersom det inte finns så många internationella mötesplatser för ungdomar i Barentsregionen.

Fotnot: Barents Winter Games arrangeras av Norrbottens Idrottsförbund i samarbete med förbund och lokala idrottsföreningar.


 Annemari Johansson

Bodens Fotoklubb
Kairi Pääsuke, tävlingsledare
Bodens Fotoklubb
Volontären Yijun Shi