Stort att få representera Sverige

För två år sedan visste inte Lule Volley om föreningen skulle finnas kvar om ett år. I dag kommer sju av Sveriges åtta spelare från klubben.

Article in swedish

Edris från Lulevolley

Det svenska herrlaget i volleyboll har precis slagit Ryssland och samlas i en ring för att fira segern. På läktaren sitter vänner och familj och applåderar deras framgång.
Edris stannar en lång stund och pratar med människorna i publiken.

Han kom till Sverige från Afghanistan för drygt två år sedan.
Tidigt bestämde han sig för att söka kontakt med idrotten.

- Jag ville hitta någonting att hålla på med och tänkte att fotboll eller volleyboll borde passa mig. Sedan upptäckte jag att det fanns ett volleybollag i Luleå och att det fanns några utländska spelare där, säger Edris.

Han hade testat att spela volleyboll i Afghanistan, men aldrig i ett lag. Bemötandet han fick var den största anledningen till att han valde att fortsätta och sedan har intresset och engagemanget bara växt. Nu hjälper han föreningen i arbetet att inkludera nyanlända i föreningen.

- Jag vet ju vad volleybollen har betytt för mig då vill jag ge fler chansen att få samma möjlighet som mig, säger Edris.

Vad har volleybollen betytt för dig?

- Den har varit bra för mig. Dels är det roligt att spela, dessutom har det varit ett sätt för mig att komma in i samhället. Träffa andra svenskar och lära mig bättre svenska.

För föreningen har hans intåg också haft betydelse. Antalet aktiva har vuxit från ett tiotal till nästan 30 stycken och dessutom har det skett en stor föryngring. Nu andas hela föreningen framtidstro.

- Större delen av dem som spelar är nyanlända och det har gett hela klubben ny energi. De flesta som var i Lule Volley tidigare var över 30. Nu är 80 procent nyanlända unga killar, säger Peter Andersson, ordförande i Lule Volley.

Peter Andersson

Hur har ni jobbat?

- Mycket med kommunikationen och där får vi jättebra hjälp av Edris som pratar bra svenska. Sedan får vi försöka hjälpa de nya lite extra. Med regler, tider och se till att alla kan ta sig till träningarna. Det viktigaste är att se till att de har det bra och känner sig välkomna, säger Peter Andersson.

Klubbens utveckling märks också i det svenska herrlaget där sju av åtta spelare tillhör Lule Volley.
Och att få dra på sig landslagströjan betyder någonting extra för Edris, trots att han bott i ett annat land merparten av sina 19 år.

- Det är underbart, jag kan inte beskriva känslan. Att få chansen att spela för landet som gett mig chansen. Jag blev jätteglad när de berättade att jag skulle få vara med och att få vara här, det är otroligt, säger han.

André Samuelsson

 

Bodens Fotoklubb
Edris
Edris är stolt över att få representera Sverige
Bodens Fotoklubb
Peter Andersson