Parasporten med på lika villkor

Att vara en del av idrotten, men ändå lämnas utanför. Många paraidrottare vet precis vad det handlar om – men under Barents Winter Games finns det ingen skillnad.

Article in swedish

Ett mästerskap spelas. En publikfest som kablas ut i media. Med medaljer, tårar, känslor – från glädje till sorg. När alla har packat ihop och rest hem kommer nya idrottare dit. Med medaljer, tårar och känslor. Men utanför rampljuset. Parasporten för människor med funktionsvariation har många gånger setts som någonting annat än den vanliga idrotten, trots att de tävlar på samma underlag. Nu har Riksidrottsförbundet beslutat att förbunden måste ta ett större ansvar för alla idrottare. Därför ska parasporten inkluderas i det förbund som grenen tillhör. Exempelvis går rullstolsbasket in under basketbollförbundet.

Under Barents Winter Games finns tre parasportgrenar med, längdskidor, mattcurling och simning. De som tävlar tillhör samma lag – oavsett funktionsvariation. Enda skillnaden är att de tävlar i olika discipliner.

- Här får vi samma publicitet, samma stöttning och hejarop. Vi behöver inte känns oss annorlunda utan vi är med på samma sätt. Det här blir ju lite av en landslagsliknande tävling och att vi då får vara en del av Sverige i tävlingen skapar ju en annan typ av gemenskap, säger Maria Andersson, ledare för det svenska simlaget.

Hur märks det av på de aktiva?

- De blir mycket mer peppade och det är fantastiskt roligt för dem. Framförallt att de får vara en del av gemenskapen. Vi stöttar de andra simmarna från Sverige och de stöttar oss. Det är så otroligt viktigt.

Maria Andersson är till vardags ledare i Luleå Simsällskap och har tillsammans med klubbkollegan Lena Revholm arbetat aktivt för att inkludera parasimningen med den övriga klubben.

- Vi har fått ta små steg åt gången och det är den bästa rekommendation jag kan ge någon annan som vill jobba med frågan. I Luleå är vi van att det ser ut så här, men nationellt ser det inte alltid likadant ut, säger hon.

Men det är inte bara för de aktiva som Barents Winter Games gjort avtryck. Inne i simhallen fanns också ett flertal drömmare på läktaren.

- För simmarna som är för unga för att vara med har det här varit en rolig turnering. De är jättetaggade och flera har sagt att de längtar tills de är nog gamla för att vara med i truppen. Barents är någonting som de ser fram mot, säger Maria Andersson.

André Samuelsson

Bodens Fotoklubb
Maria Andersson, ledare för det svenska parasimlaget