”Kunnat ha dubbelt så många rum”

Vad betyder egentligen idrotten för en stad? Barents Winter Games ger en fingervisning.

Article in swedish

Invigning av Barents Games

Applåderna från de tjocka tumvantarna ebbar ut samtidigt som de första tonerna hörs i högtalaren. Inom kort ekar sången över norra hamn. Ja, vi elsker dette landet.


Under nationalsången står de norska ungdomarna arm i arm och överröstar den inspelade orkestern. Det är stjärnklart och isande kyla, men under invigningen är isen fylld av värme och förväntningar.

Drygt 1 000 aktiva ungdomar har kommit till Luleå för att delta på Barents Winter Games. Cirka 200 ledare och utöver det drygt 100 gäster.

- Det är fantastiskt roligt med ett sådant här stort evenemang. Vi får en möjlighet att marknadsföra oss mot gäster som aldrig tidigare har bott hos oss. Vi har dessutom fått säga nej till ytterligare sex-sju lag som velat bo här, då vi är helt fullbokade, säger Henrik Gustafsson, hotellchef på Scandic i Luleå.

Hotellet har planer på att utöka sin kapacitet genom att bygga ut, men den här helgen hade det ändå inte varit tillräckligt för att möta efterfrågan.

- Vi hade kunnat ha dubbelt så många rum, men ändå varit fullbokade, säger Henrik Gustafsson.

Idrottarna har fördelats på fyra hotell i Luleå. Scandic Luleå, Clarion Hotel Sens, Elite Stadshotell och Quality Hotel. Dessutom har alla deltagare i Barents Wintergames fått rabatterade erbjudande från flera handlare i city.

Enligt Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef i Norrbotten, är det här just den positiva kringeffekten av ett starkt idrottsliv i en kommun. Hon liknar idrotten som ett hjärta och ju starkare det slår, desto större blir vibrationerna från hjärtat.

- Det behövs utrustning för att idrotta, någon ska sälja det. Det behövs anläggningar, någon ska bygga och hålla efter dem. När det blir matcher och tävlingar ska utövarna ha någonstans att äta, bo och kanske handla. Det ger skatteintäkter och utveckling på orten. Idrottens betydelse är stor, större än vad kanske många tänker sig när de tänker på idrott, säger Katarina Halvardsson.

En synpunkt som delas av Luleås ena kommunalråd, Niklas Nordström.

-  Luleå är en idrottsstad och vi älskar idrott i den här staden och idrotten är viktig. Alla tävlingar som ytterligare kan stärka Luleås profil som en idrottsstad är vi jätteglada över.  

Hur ser du på Barents Winter Games ur det perspektivet?

-  Jättepositivt. Vi har ju framtidens atleter här det har ett jättestort värde i sig. Förhoppningsvis får de också en fin känsla för Luleå och vill komma hit som vuxna och tävla eller lägga turneringar här med sina lag från sina hemländer.

- Det är tacksamt för oss att arrangera idrottsevenemang då vi har alla hotell och restauranger nära. Allt är nära om man ska ta sig och det spelar stor roll. Sedan har vi haft en rejäl vinter i år och det roligt, också någonting som jag vet att många uppskattar när de besöker oss. Bland annat de holländska skridskoåkarna som var här för några veckor sedan.

 Vilken upplevelse hoppas du att ungdomarna ska bära med sig efter att de har lämnat Luleå?

 - Viktigaste i den här åldern är att de har roligt. Jag var inte aktiv inom idrott, men inom det politiska ungdomsförbundet SSU. Det vi förenades i där gjorde att vi byggde vänskap och band. Mina bästa vänner som jag har är från de åren. Det är också vad jag hoppas att de får med sig under den här helgen och att de får en positiv syn på Luleå och vill komma tillbaka, säger Niklas Nordström.

André Samuelsson

Andreas Fernandez
Invigning
André Samuelsson
Henrik Gustafsson, hotellchef på Scandic
Henrik Gustafsson, hotellchef på Scandic
Bodens fotoklubb
Luleås kommualråd Niklas Nordström invigningstalade