Sverige mot Finland på fyra banor samtidigt.

Nu är Barents Winter Games i Luleå igång och förväntningarna från deltagarna är stora.

Article in swedish

Fyra nationer, 15 idrotter och 1 100 ungdomar. Det är Barents Winter Games som under fredagen inleddes med en landskamp i badminton mellan Sverige och Finland.  Matcherna spelades på fyra banor samtidigt. Först singelmatcher och sedan dubbelspel.

På en bana möttes 14-åringarna Iida Kallunki och Emma Strand varandra i en duell. Finskan fick en tuff start på turneringen och kände av resan från Kajana i nordöstra Finland. 

- Jag har suttit i buss i mer än sex timmar, men min motståndare var bra också. Fast det är bara början på helgen, säger Iida Kallunki.

Precis som för Emma Strand var det första gången som hon fick chansen att dra på sig landslagströjan.

- Det känns overkligt, men härligt. Jag är stolt över att vara finsk, säger Iida Kallunki och ler stort.

 För svenskan var det extra speciellt då hon dessutom kommer från Luleå och spelar i det lokala Luleå Badmintonklubb.

- Jag blev lite chockad när jag fick reda på att jag skulle vara med. Det känns stort. Jag trodde inte att de skulle välja ut mig, säger Emma Strand och fortsätter:

- Det är en stor ära och det är riktigt roligt att få spela som ett lag. Vi känner ju varandra sedan tidigare, men det är annorlunda att vara med som ett lag.

Just den delen är huvudsyftet med Barents Winter Games. Att ge ungdomarna chansen att umgås med varandra och utbyta erfarenheter. Inte bara nationsvis – utan över landsgränserna. Någonting som båda ser fram mot.

- Det kommer bli kul. Jag har hört att det är mycket aktiviteter utanför idrotten så det blir spännande, säger Emma Strand.

- Jag tycker att det är en jättebra idé. Särskilt med tanke på internet och sociala medier. Träffar man någon här så kan man följa vad de gör i sommar och hålla kontakten för att höra hur det är med dem, säger Iida Kallunki.

För tjejerna väntar nu middag innan kvällens stora händelse. Invigningsceremonin på isen i norra hamn. Och även om det är mycket badminton på schemat hoppas Emma Strand hinna med att se fler idrotter.

- Jag blev förvånad att höra hur stort det är. Självklart ska jag försöka se fler sporter.

André Samuelsson